طرح جایگزینی خودروهای فرسوده در کلانشهر شیراز مجری مشخصی ندارد
رییس سازمان حفاظت محیط زیست فارس:
32درصد آلودگی هوای شیراز از خودروهای فرسوده است
تردد بیش از 35 هزار خودروی فرسوده با سن بیش از 20 سال در کلانشهر شیراز موج شدیدی از آلودگی هوا را در ماههای اخیر به همراه داشته است.
افزایش روزانه 200 تا 250 خودروی جدید به شهر شیراز در کنار وجود بیش از 35 هزار خودروی فرسوده با سن بیش از 20 سال در این کلانشهر موج شدیدی از آلودگی هوا را در ماههای اخیر به همراه داشته است تا آنجا که دستگاههای سنجش آلایندگی در نقاط مرکزی شهر از جمله میدان امام حسین(ع) و دروازه کازرون میزان غلظت مونوکسید کربن را در بسیاری از مواقع فراتر از حد مجاز گزارش میکنند.
دکتر رجبزاده، رییس سازمان حفاظت محیط زیست فارس با تأیید این خبر گفت: تردد 350 هزار دستگاه وسیله نقلیه در طول روز در شیراز، این شهر را به یکی از 7 شهر آلوده کشور تبدیل کرده است.
وی گفت: اکثر وسائل نقلیه فاقد دستگاههای کنترل کننده آلودگی هوا خصوصاً کاتالیست هستند. بنابراین کارکرد آنها در داخل شهر الزاماً با آلودگی هوا همراه است. ناوگان خودروهای موجود که قسمت عمدهای از آنها هم فرسوده میباشند، فاقد کلیه امکانات لازم جهت کنترل خروجیها هستند.
دکتر رجبزاده سهم صنایع در آلودگی هوای شیراز را ناچیز دانست و گفت: در حال حاضر عمده عامل ایجاد آلودگی هوای شهر شیراز مربوط به بحث ترافیک و تردد خودروهاست که روز به روز نیز بر حجم آنها افزوده میشود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست فارس افزود: عمده این آلودگی مربوط به بد عمل کردن خودروها و مستعمل بودن آنهاست به نحوی که تردد بیش از 25 هزار دستگاه خودرو فرسوده با سن بین 20 تا 24 سال و تردد بیش از دههزار خودرو با سن بیش از 25 سال به تنهائی 32 درصد از آلودگی شهر شیراز را باعث میشود.
ضرورت نوسازی خودروهای فرسوده در شیراز در حالی مرتباً از سوی مسئولان مختلف یادآوری میشود که سیدرضا فاطمی، مجری طرح جایگزینی خودروهای فرسوده در کشور، از حجم بالای تخلفات نمایندگان خودروسازان در شیراز خبر داده بود.
مجری طرح جایگزینی خودروهای فرسوده ابراز داشته بود: متأسفانه دریافت وجه از مالکان خودروهای فرسوده همچنان از سوی برخی نمایندگان خودروسازان ادامه دارد.
وی گفت: میزان این وجوه از 10 تا 50 هزار ریال بوده و پس از تهران در شیراز بیشترین تخلفات بر اساس گزارشهای مردمی به مرکز رسیدگی به شکایات رخ داده است.
وی گفت: موضوع به شرکتهای خودروسازی برای پیگیری اعلام شده و از سوی دیگر بار دیگر هم تأکید میشود که اخذ هرگونه وجه توسط شعب نمایندگی خودروسازان غیرقانونی است و شهروندان در صورت مشاهده این امر میتوانند مراتب را با شماره تلفن 66723780 - 0711 در میان بگذارند.
فاطمی البته از فعالیت شرکتهای فاقد مجوز نیز خبر داد و با هشدار به متقاضیان گفت: متقاضیان جهت ثبتنام فقط به شعب نمایندگی معرفی شده توسط خودروسازان مراجعه کنند.
تخلفات خودروسازان و شرکتهای غیرمجاز در شیراز در طرح جایگزینی خودروهای فرسوده بنا به گفته این مقام مسوول، در حالی صورت میگیرد که هیچ گونه نظارتی از سوی مسئولان استان فارس و شهرستان شیراز صورت نمیگیرد و اصلاً مسئولان از جریان این طرح هیچ اطلاعی ندارند.
مهندس کوچ مشکیان، معاون رییس سازمان حفاظت محیط زیست فارس اظهار داشت: دستورالعملی برای طرح جایگزینی خودروها به دست ما نرسیده است.
وی افزود: اخبار و اطلاعات مربوط را فقط از طریق روزنامهها و رسانهها دریافت میکنیم و هیچ مسئولیتی در این خصوص نداریم.
کوچ مشکیان یادآور شد: مردم خودشان به نمایندگیهای منتخب خودروسازان مراجعه میکنند و تاکنون هیچ شکایتی بدست ما نرسیده است.
همچنین ابراهیم عزیزی، فرماندار شیراز با ابراز بیاطلاعی از روند طرح جایگزینی خودروهای فرسوده در شیراز گفت: اخبار و اطلاعات این طرح را تنها از رسانهها شنیدهام.
سرهنگ محمدعلی غفاری، معاون راهنمائی و رانندگی فرماندهی انتظامی فارس نیز گفت: این طرح هیچ ارتباطی با نیروی انتظامی ندارد و ما هم هیچ اطلاعی نداریم.
عدم وجود دستگاه مشخصی برای نظارت و پیگیری بر طرح جایگزینی خودروهای فرسوده در شیراز، مردم را با مشکلاتی روبهرو کرده است.
راننده یک پیکان سفید رنگ مدل 48 در گفتوگویی گفت: نمایندگان خودروسازان 25 هزار تومان را برای کارشناسی طلب کردهاند که تعیین کنند آیا این خودرو فرسوده است یا نه؟
وی افزود: این درخواست مخالف با قانون است اما هیچ کس پاسخگو نیست.
مرادی متقاضی دیگری گفت: هنوز خودروسازان در فارس انباری برای تحویل خودروهای فرسوده تعبیه نکردهاند و متقاضی باید خودروی خود را به اصفهان و یا تبریز منتقل کند.